• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

marimagnusson.se logo

  • Blogg
  • Mat
  • Trädgård
  • Inredning
  • Events
  • Workshops
  • Om mig
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • ×

    2020-01-02 Mat

    Saffran inkokta päron med vaniljstång

    saffransinkokta päron sockerlag , päron vanilj mascarpone grädde
    Saffrans inkokta päron

    Saffran inkokta päron med vanilj och mascarponegrädde är bland det godaste du kan göra till dessert. Du kokar färska päron i socker lag och dom drar åt sig smak av både saffranet,vaniljstång och stjärnanis. För att inte prata om den vansinnigt vackra färgen.

    Ingredienser

    2 kg päron (gärna små)

    2 vaniljstänger

    2 liter vatten

    6 dl socker

    1 dl färskpressad citronjuice

    3 paket saffran (à 1/2 g)

    4 stjärnanis

    Gör så här:

    Skala päron, men behåll skaften på. Skär ett snitt på längden i vaniljstängerna och skrapa ut fröna. Koka upp vatten, socker, färskpressad citronjuice, saffran, stjärnanis, vaniljstänger och frön i en kastrull. Lägg i päronen. Sjud under lock 10–15 minuter, tills päronen är nätt och jämnt mjuka.

    Ta upp päronen och lägg dem i varma, väl rengjorda glasburkar. Häll på lagen och förslut. Förvara i kylen.

    Saffrans inkokta päron med vaniljstång
    Saffrans inkokta päron med vaniljstång

    Receptet är ifrån ICA

    Mascarponegrädde

    Ingredienser:

    250g Mascarpone

    2 dl Vispgrädde

    0.5 dl florsocker

    1 tsk vaniljsocker

    Gör så här:

    1. Rör ihop mascarpone och grädde.

    2. Tillsätt florsocker och vaniljsockret.

    3. Vispa tills det blir en fast och fluffig kräm.

    Saffran inkokta päron med mascarponegrädde
    Saffran inkokta päron med mascarponegrädde
    Saffrans inkokta päron på burk
    Saffrans inkokta päron på burk

    Sterilisering av burkar och flaskor

    Sockerlaget gör att päronen håller sig länge och dom blir bara godare med tiden. Päronen kan sparas i en glasburk där det är svalt och mörkt i flera månader. Tänk på att sterilisera burkarna ordentligt innan du fyller på päronen varma på burkarna se till att alla päron täcks ordentligt av sockerlaget. Ställ dom sedan upp och ner för att svalna. Öppnad burk förvaras i kyl.

    Gör så här för att sterilisera burkar och flaskor:

    1. Sätt ugnen på 110 grader.
    2. Sätt in glasburkar och glasflaskor i 10 minuter. Lägg även med saker som tål ugn som lock i metall. Lägg INTE med gummipackningar och plast-detaljer i ugnen.
    3. Det som inte tål ugn kan du koka i 10 minuter i en kastrull med vatten tex gummipackningarna.
    4. Använd och fyll burkar och flaskor direkt – gärna när de är heta. Sätt på lock när det är varmt så bildas vakuum. Se till att ej röra insidan av burkar och flaskor samt lock, packningar eller kapsyler på den sida som kommer i kontakt med maten.

    All information om sterilisering har jag hittat på Henrik Mattsons suveräna hemsida Receptfavoriter.

    Lycka till!

    Saffrans inkokta päron med stjärnanis och vaniljstång
    Saffrans inkokta päron med stjärnanis och vaniljstång

    Related posts:

    Seg kladdkaka i långpanna med nötter, glass och chokladsås

    Välkommen till min blogg

    Raspberry upsidedowncake

    Prenumerera på bloggen via Bloglovin’ , Instagram eller Facebook !

    Reader Interactions

    Leave a Reply Cancel reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Primary Sidebar

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    Follow on Instagram
    Follow

    Copyright © 2025 marimagnusson.se on the Cookd Pro Theme