Saffran inkokta päron med vanilj och mascarponegrädde är bland det godaste du kan göra till dessert. Du kokar färska päron i socker lag och dom drar åt sig smak av både saffranet,vaniljstång och stjärnanis. För att inte prata om den vansinnigt vackra färgen.
Ingredienser
2 kg päron (gärna små)
2 vaniljstänger
2 liter vatten
6 dl socker
1 dl färskpressad citronjuice
3 paket saffran (à 1/2 g)
4 stjärnanis
Gör så här:
Skala päron, men behåll skaften på. Skär ett snitt på längden i vaniljstängerna och skrapa ut fröna. Koka upp vatten, socker, färskpressad citronjuice, saffran, stjärnanis, vaniljstänger och frön i en kastrull. Lägg i päronen. Sjud under lock 10–15 minuter, tills päronen är nätt och jämnt mjuka.
Ta upp päronen och lägg dem i varma, väl rengjorda glasburkar. Häll på lagen och förslut. Förvara i kylen.
Receptet är ifrån ICA
Mascarponegrädde
Ingredienser:
250g Mascarpone
2 dl Vispgrädde
0.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
1. Rör ihop mascarpone och grädde.
2. Tillsätt florsocker och vaniljsockret.
3. Vispa tills det blir en fast och fluffig kräm.
Sterilisering av burkar och flaskor
Sockerlaget gör att päronen håller sig länge och dom blir bara godare med tiden. Päronen kan sparas i en glasburk där det är svalt och mörkt i flera månader. Tänk på att sterilisera burkarna ordentligt innan du fyller på päronen varma på burkarna se till att alla päron täcks ordentligt av sockerlaget. Ställ dom sedan upp och ner för att svalna. Öppnad burk förvaras i kyl.
Gör så här för att sterilisera burkar och flaskor:
- Sätt ugnen på 110 grader.
- Sätt in glasburkar och glasflaskor i 10 minuter. Lägg även med saker som tål ugn som lock i metall. Lägg INTE med gummipackningar och plast-detaljer i ugnen.
- Det som inte tål ugn kan du koka i 10 minuter i en kastrull med vatten tex gummipackningarna.
- Använd och fyll burkar och flaskor direkt – gärna när de är heta. Sätt på lock när det är varmt så bildas vakuum. Se till att ej röra insidan av burkar och flaskor samt lock, packningar eller kapsyler på den sida som kommer i kontakt med maten.
All information om sterilisering har jag hittat på Henrik Mattsons suveräna hemsida Receptfavoriter.
Lycka till!
Leave a Reply