Denna saftiga kaka chokladkaka med rödbetor är en explosion av choklad i munnen när du tar en tugga. Den är inte jättesöt men otroligt saftig tack vare rödbetorna. Älskar att baka med grönsaker har tidigare bakat en kaka med pumpa som jag bjöd Julia på. Kakorna blir så gudomligt saftiga när man använder grönsaker i smeten. Receptet på choklad och pumpakakan hittar du HÄR.
Första gången jag åt en liknande kaka var på Ulriksdals handelsträdgård och deras restaurang utanför Stockholm. Dom har en otrolig god vegetarisk buffé med brasiliansk touch som jag kan åka omvägar för att äta. När jag var gravid och inte kunde laga mat själv åkte jag dit ända från Enköping bara för att äta deras lunch. Okej nu kom jag lite off topic som vanligt. Denna kaka bjöd jag på när vi i helgen hade grundkurs i fotografi och lightroom här hos mig.
Deltagarna fick efter ett teoripass i grundläggande kamera och fototeknik pröva på att fotografera kakor. Jag visade även hur jag brukar gå till väga när jag fotar mat. Kakan på bilden ovan är från när Hannes Mauritzson och jag hade en workshop i sociala medier. Men det är samma kaka bakad med rödbetor och en chokladganache över.
Choklad & rödbets sockerkaka
Portioner: 8-10
Receptet är anpassat till Nordic wears vackra formar så det är lite mer smet än vanligt. Om du får smet över brukar jag fylla upp några stora muffinsformar och grädda dom med den stora kakan men kortare tid ca 15 min. Kolla med sticka.
Ingredienser
150 gram smör (rumstempererat)
2,5 dl mörkt muskovadosocker
2 dl vittsocker
6 ägg
200 gram bra kvalitet 70% choklad
5msk kakao
250 gram rivna kokta rödbetor
3 dl creme fraiche
15 tsk bikaronat
3,5 dl vetemjöl (siktat)
2 dl mandelmjöl
Choladganache
300 gram choklad
3 dl vispgrädde
50 g smör
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 170 grader.
2.Börja med att smörja din form med flytande smör använd en pensel för att få in det i varje veck då blir det lättare att få bort kakan från formen när den är färdig. Pudra med kakao för att få en vacker kaka.
3.Vispa smör, muskovadosocker och det vita sockret fluffigt med elvisp eller hushållsmaskin tills smeten har blivit lite ljusare i färgen. Tillsätt äggen ett i taget och fortsätt att vispa ordentligt.
4.Smält chokladen med en bain-Marie. Du kokar vatten i en kastrull och sätter ett fat över kastrullen där du lägger ner den grovt delade chokladen. Använd en slickepott för att röra chokladen till en jämn smet.
5.Tillsätt den smälta chokladen, crème fraiche och rivna rödbetor till äggsmeten och blanda ordentligt.
6.Häll vetemjölet, mandelmjölet och bikarbonaten i en bunke vispa med en visp så att det blandar sig ordentligt.
7.Till sist vänder du ned mjölet och bikarbonaten i smeten och blandar bara precis så mycket så att allt är väl blandat.
8.Häll ner smeten i bakformen och låt kakan bakas ca 45-50 min i cirka minuter eller tills din kaksticka är torr när du pickar kakan. Ta ut kakan och låt den svalna helt innan du häller över choklad ganachen.
Så här gör du din choklad ganache:
1.Finhacka chokladen och koka upp grädden. Ta av den från plattan och häll i chokladen och låt den stå ett slag, rör sedan ordentligt tills all choklad smält. Till sist rör du ner smöret för att du skall få en fin glans på ganachen . Bred den över den svalnade tårtan direkt så att den inte stelnar.
Lycka till!
Mari
Leave a Reply