Bland det mest amerikanska du kan baka är Upside down cake och denna variant med banan tar bananbröd till en helt ny nivå.Vad som är ännu bättre är att du behöver bara en skål och den tar under timmen att göra.
Det som gör denna kaka så himmelskt god och saftig är socker och smörsåsen som du häller över bananerna och när är dom bakas i den blir bananerna karamelliserade.
Ingredienser
För att hälla över bananerna:
175 g smör
3.5 dl brunt socker
4 bananer delade på längden
För kakan:
2 mosade bananer
100 gram smält smör
2 ägg, rumstemperatur
2 dl grekisk yoghurt
2.5 dl socker
2 tesked vaniljextrakt
4 tsk bakpulver
1 tesked salt
4.5 dl mjöl
Gör så här:
Värm ugnen till 175 grader. Smörj en 20×30 långpanna med smör.
Smält smöret och det bruna socker i en liten kastrull på medelhög värme tills blandningen blir något blank, cirka 2 minuter (inte mer!). Häll blandningen ut i pannan.Lägg de skivade bananerna ovanpå den bruna sockerblandningen.
Sätt åt sidan.Blanda i en stor bunke dom mosade bananerna, smält smör, ägg, grekisk yoghurt, socker och vaniljsextrakt tills de kombineras. Häll i bakpulvret och saltet, rör sedan försiktigt i mjölet tills ingredienserna blandats.
Häll smeten över bananerna och grädda i ugnen i 30 minuter, eller tills toppen har börjat bli gyllenbrun längs kanterna och brunt socker och smör bubblar upp längs kanten.
Låt svalna i ca 10 min innan du vänder den upp och ner på ett fat. Valfritt om man vill strö hackade nötter över kakan för extra crunch.
Servera med vaniljglass.
Receptet kommer från Broma Bakery
Leave a Reply