• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

marimagnusson.se logo

  • Blogg
  • Mat
  • Trädgård
  • Inredning
  • Events
  • Workshops
  • Om mig
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Blogg
  • Mat
  • Trädgård
  • Inredning
  • Events
  • Workshops
  • Om mig
    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • ×

    2020-01-04 Mat

    Päron galette med vaniljsås

    Päron galette med vaniljsås
    Päron galette med vaniljsås

    Detta är en relativ snabb och enkel dessert men så otroligt god. Hemligheten i detta recept är mandelmjölet under frukten. Det smakar bättre om man gör pajdegen själv men man kan naturligtvis även använda köpt pajdeg det har jag själv gjort flera gånger och det går jättebra.

    Päron galette med vaniljsås


    En galett är som en fruktpizza med tunn och krispig skorpa och ett jämnt lager med lätt kryddad frukt. Den smakar också bäst vid rumstemperatur, så ingen stress du kan göra den först och sedan sätta den åt sidan medan du lagar maten. Det blir alltid succé när jag bjuder på den vid middagsbjudningar. Jag brukar oftast ha både vaniljsås och vaniljglass till. Jag är känd för att alltid göra dubbelsats av det goda.

    Mandelmjölet gör så att det blir extra saftigt
    Mandelmjölet gör så att det blir extra saftigt

    Päron galette med vaniljsås

    Ingredienser

    Pajskalet:
    4 dl vetemjöl
    2 msk socker
    125g smör, kyld och tärnad
    1 ägg
    en nypa salt

    För fyllning:
    50g mandelmjöl
    4 msk lätt muscovadosocker
    1 tsk vaniljsocker
    2 tsk kanel
    1 msk potatismjöl
    6 mogna päron
    2 msk juice från citron
    1 msk mjölk
    2 msk råsocker
    2 msk aprikos sylt

    Gör så här:

    Börja med pajdegen. Lägg mjöl, socker, salt och smör i en matprocessor eller en skål. Arbeta snabbt ihop en deg. Tillsätt ägget. Platta ut till en skiva. Förpacka i plastfolie och lägg i kylen 30 minuter.

    Sätt på ugnen på 200 °. Till fyllningen: Blanda muscovadosockret, vaniljsockret, kanel och potatismjöl i en stor skål. Skala, kärna och skiva päronen, och vänd dem i sockerblandningen.

    Kavla ut degen på en lätt mjölig yta, eller på bakplåtspappret, forma en cirkel, cirka 30 cm. Lyft över till bakplåten. Först som ett bottenskikt ha ut mandelmjölet i mitten av degen. Lägg päronen på mandelmjölet och lämna en gräns på 5cm till kanten. Använd papperssidorna för att lyfta pajskalet upp över frukten. Häll citron saften över frukten. Pensla pajskalet med mjölk och strö över råsocker. Grädda i 35-40 minuter tills galetten är gyllene.

    Värm sylt och borsta den över frukten för att glasera den. Servera med vaniljsås och vaniljglass.

    Lycka till!

    Mari

    Päron galette med vaniljsås
    Päron galette med vaniljsås

    Related posts:

    Höstmiddag
    Flour less ricotta and orange cake with caramel almond topping
    Melting moments

    Prenumerera på bloggen via Bloglovin’ , Instagram eller Facebook !

    Reader Interactions

    Comments

    1. Eva Widman says

      January 10, 2020 at 8:17 pm

      Pärongaletten ser fantastisk ut, hur många tror du den räcker till som dessert och tror du att man kan göra den en dag i förväg? Alltid skönt att kunna förbereda lite 🥰
      Vänliga hälsningar

      Reply
      • marifotografi.com says

        January 12, 2020 at 4:17 pm

        Den är bra för 8 personer och absolut kan man göra den dagen innan. Men den tar ca en timme att göra så om jag var dig skulle jag göra degen dagen innan och lägga ihop pajen med frukten och baka den några timmar innan gästerna kommer. Lycka till!

        Reply

    Leave a Reply Cancel reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Primary Sidebar

    • Bloglovin
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    Follow on Instagram
    Follow

    Copyright © 2023 marimagnusson.se on the Cookd Pro Theme