Nu är det dax att planera sommarens odling av sommarblommor till dina buketter. Just nu sitter jag med frökatalogerna och suktar över alla vackra nyheter. Nere i min köksträdgård har fyra små låga träramar där jag brukar plantera mina sommarblommor. Men jag är så inspirerad av Anna Kubels vackra odling av sommarblommor så därför tänkte jag i år utöka mina odlingar något. Anna satte ner 50 st dahlior i en hästhage ni måste gå till hennes blogg och titta så vackert det är med hennes små gullungar som springer runt mellan odlingsbäddarna. Har nog inte tänkt så stort men vi får se vart jag landar. Har precis frågat min granne som är bonde i vår lilla by om jag kunde odla mina sommarblommor på en gräsyta som inte används precis bakom vår tomt. Till min stora lycka sa han ja. Dom kommer få fri dahlia bukett varje fredag! Här kan jag skapa odlingsbäddar för mina dahlior och andra sommarblommor.
CUTTING GARDEN
Jag älskar engelsmännens uttryck ‘Cuttinggarden’. Sommarblommor som jag brukar odla för att plocka buketter är dahlior, rosenskära, slöjsilja , zinnior, luktärtor, vallmo och digitalis. Digitalis hör dock inte riktigt hit då den är tvåårig. Sommarblommor är sk ettåringar som bara lever en säsong. De gror, växer upp, blommar, sätter frön och vissnar sedan bort helt när frosten kommer. Det är enkelt att fröså dom och många kan sås direkt på växtplatsen när jorden blivit uppvärmd och dom självsår sig själva om du en gång sått dom i dina rabatter till exempel pionvallmo och rosenskära. Om du ska direktså dina fröer i rabatten så är det bra om du rensar bort ogräs så att dom små plantorna inte behöver kämpa om utrymmet med väletablerade ogräs och samt att du gödslar jorden med exempelvis komposterat kogödsel. Efter sådd måste du också komma ihåg att hålla sådden fuktig tills fröerna gror. Andra sorter drar man med fördel upp inomhus på våren, för att de ska hinna växa till sig och börja blomma tidigare än de annars skulle göra i vårt kalla klimat tex luktärtor och zinnia. Andra bloggare som skrivit vackert om sina odlarmödor är bland annat Viktoria Holmgren och Julia Khouri ändlöst vackra inlägg om hennes dahlia odling. Ni får heller inte missa Velobloom härliga såskola. Sofia på Mokkasin har också skrivit en väldigt aktuellt inlägg om att vi måste tänka oss för när vi köper snittblommor.
NÄR BÖRJAR MAN FÖRSÅ
När man börjar beror på vad det är för sorts blomma du valt. Jag brukar sortera min hög av fröpåsar efter när dom ska ner i jorden. Först ut nu i januari är tex jätteverbeban som tar extra lång tid på sig. Dom flesta fröerna brukar jag börja med i mars. Börjar man så för tidigt blir bara plantorna långa och rangliga. Det står alltid på fröpåsen när dom ska försås.
HUR SÅR MAN
När man sår ska man helst använda den magrare såjorden. Jag försöker vara så effektiv som möjligt och det jag hatar mest är att skola om plantor – plantera om plantorna. Så det jag brukar göra är att fylla upp 3/4 av krukorna med bra kvalitets jord och översta fyller jag på med såjord. Då gror fröet i den magra såjorden men så fort plantan växer och rötterna når längre ner i krukan då hittar plantan mer näring. När krukan är fylld fuktar jag jorden med en sprayflaska och strör ut mina frön. Sådjupet är viktigt och det står på varje enskild fröpåse. Oftast har jag inte på någon jord alls utan allra överst lägger jag ett tunt lager Vermiculite som bidrar till att hålla fukten längre vilket passar bra vid frösådder. Sedan spänner jag över plastfolie över krukan eller brättet och gör små hål så att det kan komma in lite luft. Detta gör så att det blir som ett litet miniväxthus.
SÅ FLER FRÖN I SMÅ KRUKOR
Tomater planterar jag flera av samma sort i småkrukor på detta sätt. På grund av det kan jag ha kvar dom i en kruka utan att behöva kruka om. Sedan delar jag bara försiktigt på dom små plantorna innan jag planterar ut dom på friland. Även med luktärtor så jag på detta vis. Jag brukar bredså det mesta möjliga av mina fröer inomhus i mars. Det betyder att du strör ut ett tunt och glest lager av fröerna på den fuktade jorden. Jag bredsår tex sallad, rosenskära,tagetes och zinnia. Låt sådden gro vid ca 20-25 grader när dom har vuxit till sig lite vill dom fortfarande stå ljust men svalare. Här skulle det vara perfekt om jag hade min oisolerade glasveranda i söderläge. Så HÄR kan det ser ut när mina bord fylls med frösådder.
OMPLANTERING
Det är egentligen bara tomatplantorna jag skolar om, planterar om. Köper även fin tomat jord till dom.
UTPLANTERING
Efter avhärdning kan plantorna planteras ut på växtplatsen när frostrisken är över, jorden vämts upp och plantorna växt till sig lite. Avhärdning innebär att du vänjer växterna pö om pö vid ett liv utomhus. Jag brukar under några dagar ställa ut krukorna i skuggan utomhus några timmar för att dom ska vänja sig vid det tuffare klimatet. Detta är inte det roligaste momentet med frösådder men tänk bara på dom fantastisk buketter du kommer kunna odla så tar du dig igenom detta.
Här är några av mina absoluta favoriter
Dahlior
Nu är det dags att beställa årets dahlior. Jag brukar köpa mina på Trädgårdsmässan, Nordiska Trädgårdar som i år är 26-29 Mars. Eller i den vanliga handeln men då hittar man oftast inte dom där åtråvärda sorterna som tex Café au Lait. Så i år har jag beställt från Lök&knölar.
FÖRODLA
Jag brukar alltid förodla mina dahlia knölar inomhus först för att få igång dem tidigare så att jag kan njuta av blomningen längre. Jag brukar ta upp mina knölar från vinterförvaringen i källaren i början av mars. Men det beror lite på vart i landet du bor och när du kan sätta ut dom för dom tål ingen frost. Jag bor i zon 2. Jag planterar knölarna i stora krukor, viktigt att du placerar den gamla avklippta stammen uppåt om du inte ser någon stam placerar du sidan med mest ögon, det som ska bli knoppar uppåt. Vattna försiktigt till du ser att det börjar spira. Så HÄR ser det ut när alla mina dahliaknölar planteras i krukor och fyller alla lediga bord.
TOPPA
Jag toppar alla mina dahlior när dom blivit cirka 15-20 cm.Du klipper ovanför ett bladpar så att skotten förgrenar sig. På detta sätt får man en buskigare planta.
PLANTERA UT
Dahliorna måste också avhärdas precis som frösådden innan man tar ut dem för plantering för att dom ska vänja sig successivt vid det hårdare klimatet utomhus. Man tar ut plantorna på dagarna och ta in dem på nätterna under några dagar. Ställ dem gärna i skuggan så att bladen inte bränns av vårsolen.
Jag ska i år göra en större bädd där jag ska ha en snittblomsodling jag tänkte plantera alla plantor direkt i jorden med ordentligt med jordförbättring. Jag kommer använda mig av min välbrunna koskit som jag köpt av en annan grann bonde. Största projektet kommer vara att röja detta område på gräsrötter. Jag måste låna en jordfräs. Dahlior ska planteras ganska grunt ca 10-20 cm djupt. Höga dahlior behöver stöd jag brukar binda dom till bambupinnar. Plantorna vill ha mycket gödsel och mycket vatten så efter några veckor brukar jag ge dom en ny giva hönsskit i pellets form. Dahlior funkar som luktärtorna om man klipper bort alla vissna blommor så blidas det mer blommor.
Mina favorit sorter:
Café au Lait blomman är 20cm i diametern! och ca 1m hög
Shiloh Noelle blommorna blir ca 25 cm stora ljust lila blir 1m hög
DAHLIOR OM HÖSTEN
Som ni kanske vet klarar ju inte dahlior av vårt kalla klimat så man måste ta upp dahlia knölarna på hösten och vinterförvara dom frostfritt. Jag brukar gräva upp dom strax innan det börjar bli frost, blommar dom fortfarande plockar du in din sista bukett.
GRÄV UPP DAHLIAKNÖLARNA PÅ HÖSTEN
Jag brukar har hela rabatter bara med endast dahlior för då är det så mycket enklare när hösten kommer och det är dax att ta knölarna. Tycker även att det är så pampigt när hela rabatten består av dahlior.
- Gräv med spaden en bit ifrån plantan.
- Ta försiktigt bort jorden.
- Snitta stjälken ca 10 cm ovanför knölarna.
- Ta bort ruttet och dom tunna sugrötterna.
- Jag brukar lägga dom i stora trälådor eller zink tunnor och blanda upp med lite torv.
- Jag ställer dom sedan svalt i min frostfria källare.
- Titta gärna till dom någongång under vintern för att se om det antingen är för torrt eller för fuktigt.
Rosenskära
En annan sommarblomma jag inte kan vara utan är rosenskära. Dom både frösår jag inne och planterar ut när frostrisken är över och även direktsår jag på plats då jorden blivit uppvärmd i maj, 1-1,5 cm djupt. För att få en garanterad blomning och för att förlänga blomningstiden. Den behöver inte alltför mycket näring då utvecklas bladverket mer på bekostnad av blommorna.
Några sorter jag inte kan vara utan:
‘Daydream’ vita med rosa mitt
‘Candy Stripe’ vit med rosa kant
‘Sweet Kisses’ rosa vit brokig
‘Psyche White’ vit dubbel
‘Double Click Snow Puff’ vita nästan helt fyllda
‘Double Click Bicolour Pink’ dubbla rosa vit
‘Vega White’ enkel vit
Zinnior
En underbar blomma som kommer i många färgsprakande färger och former. Påminner lite om dahlior i formen men mycket mindre. Zinnia är en tålig och tacksam blomma att odla för buketter för den håller sig fin inne i vas flera veckor. Och med sina stadiga stjälkar ger den bra stadga i dina trädgårdsbuketter.
Några av mina favorit sorter är:
‘Old Scabiosa’ Zinnia elegans. Denna sår jag varje år. Det är en blandning med dubbla blommor, många med tätt, upphöjt center och enkla till flerdubbla kanter. Variationen av denna mix täcker en stor färgskala från vitt och gult till orange och flera rosa nyanser. Urläcker den blir ca 70 cm hög.
‘Purple Prince’ Zinnia elegans. Stora, dubbla blommor av dahliatyp i en läcker, intensivt purpurrosa nyans.
Luktärtor
Ett måste i min trädgård. Jag köper ofta väldigt många olika sorter men brukar hålla mig inom ett visst färgtema som vitt, rosa, lila som i övriga trädgården. Dessa måste förodlas. Enligt vår luktärts guru Cecilia Wingård ska man inte blötlägga dom som man alltid hört. Om man bor i södra Sverige börjar man så i mitten av mars. Jag brukar använda dom smala höga plastkrukor jag köpt rosor i. Så ca 20 frön i en kruka fyll på med 2-3 cm jord och vattna. Sedan sätter du en plastpåse över så att ett mikroklimat skapas. Sedan det nya jag nu läser hos Cecilia och som jag måste testa i år. Fröna gror på ca 10 dagar. När plantorna är ca 10 cm höga ställer du ut krukan i sin plastpåse! Plantorna tål ner till-8 garder. Blir det kallare kan du ta in den tillfälligt eller lägga odlingsväv över. Detta ger enligt Cecilia knubbiga och starka plantor. Man kan toppa dom om man vill men det är inte nödvändigt. Detta ska definitivt prövas. Luktärtor blir höga och vill därför ha något att klättra på. Förra året byggde Sergio min gästarbetare en fantastisk blomställning till mig. Jag kommer berätta mer om Sergio och Leslie i ett senare inlägg och allt det fantastiska som vi byggde upp i trädgården. Gödsla kontinuerligt med hönsgödsel och ge dom rikligt med vatten. Ju mer buketter du plockar desto mer blommor ger plantan. Så fort plantan sätter frö slutar den att blomma.
Några favorit sorter:
‘Pulsar’ Lathyrus odoratus Vita blommor med blåviolett schatteringar
‘Streamer’ Vita blommor med strimmor i blått, choklad, lavendel, orange, rosa, purpur och rött. Doftar himmelskt
‘Spencer Anniversary’ Vita blommor rosa strimmor, väldoftande med långa stjälkar, som passar bra till dina buketter
Pionvallmo
Dessa underbara kort blommande små under är ett måste i min trädgård. Jag samlar ihop mina fröer på höstarna och sprider sedan ut dom på vårarna. Jag älskar den dubbla lila pionvallmon. Men även enkla. Jag köper jag bara lila och rosa sorter.
Digitalis
Digitalis, fingerborgsblomma sår jag alltid i rabatterna dom är ju tvååriga så dom bildar endast en bladrosett första året för att blomma året därpå. Detta visste jag inte när jag först började min trädgårds karriär. Jag hade sett bilder på dessa underbara blommor så jag köpte massor av fröer och sådde på friland och inget hände. Trodde jag! Så året efter köpte jag ännu mer frö som jag sådde tidigt i rabatterna och jag försökte hålla jorden fuktig tills dom grott. Ni skulle ha sett år tre då var det en veritabel djungel med digitalis precis över allt. Dom är duktiga på att föröka sig själva men jag fyller ändå på med nya sorter ibland för jag vill komma tillbaka till hur det var det året i min digitalisjungel.
Lista över bra hemsidor:
Lökar & Knölar Har en fantastiskt sortiment av dahlior
Cecilia Wingård köpte mina fröer direkt av henne på trädgårdsmässan förra året. Lite starstruck blir man
Impecta Dom har ett stort sortiment och med lite mer ovanligare sorter
Klostra dom har ett spännande sortiment
Svenska Dahliasällskapet för den som vill nörda ner sig totalt finns det en förening för likasinnade
Allt gott
Mari
majamyra | en livsstilsblogg mitt i uppförsbacken says
Så magiskt fina foton! Hittade hit när jag googlade på Hagley Hybrid-klematis.