I min rosenträdgård finns det en del som jag kallar min cottage garden. Här kan jag sitta och titta ut över blomhavet med humlesurr i öronen. Det finns mycket rosor och perenna blommor som kantnepeta, lammöron och digitalis. Vi flyttade hit till vår skola för 9 år sedan eller 9 växtsäsonger sedan som jag brukar säga. Då fanns det inte mycket till trädgård här. Det var en stor gräsplan med en gammal hagtornshäck runt omkring och en syrenhäck som går genom hela trädgården. Sedan har vi ett buskage av häggmispel som står vid ena knuten. Samt en äppellund med 14 stycken 100-åriga äppelträd. Annars var det som en stor vit canvas som skulle fyllas, en trädgårdsfantasts största dröm. Jag har gjort alla fel man kan tänka sig enligt experternas välvilliga råd. Jag åkte till handelsträdgården och lät mig förföras av det som blommade just då men hade ingen plan vart dom skulle planteras eller någon rabatt förbered. Sedan har jag aldrig haft någon övergripande plan eller skiss för trädgården utan bara i huvudet gått runt och tänkt och planerat. Allt efter hur det ser ut på platsen. Dom flesta planer som jag haft har nu förverkligats även om några stora projekt fortfarande är på drömstadiet. Jag har alltid skissat upp enskilda rabatter där jag jag har planerat växtval efter noga efterforskningar hur dom ser ut i form, blomfärg och när dom blommar. Mina viktigaste grund regler när jag har byggt upp min trädgård är att hålla mig till en enhetlig färgskala. Det går från vitt, rosa till lila. Det finns nästan inga blå eller gula färger i min trädgård. Allt för att det inte ska bli allt för oroligt för ögat. Jag har en väldigt färgglad trädgård som det är. Det är som veritabel smällkaramell i juni, juli när allt blommar som mest.
Mognare rabatter
Det blir dock lugnare med åren. Dom första åren var rabatterna väldigt spretiga. Men ju äldre dom blir och mognare desto mindre spretigt i färgskalan blir det. Dom växter som trivs sprider sig och växer till, dom blir större och det som inte trivs försvinner så det blir ett naturligt urval. Dom starkaste vinner. En annan sak som hjälper till att ge ett lugnare intryck är att jag för två år sedan insåg att jag behöver mer häckar. Så dels så har jag högre och längre avdelande häckar och dels har jag små låga häckar runt rabatterna. Fördelen med dom låga häckarna är att det går att komma nära med gräsklipparen och jag behöver inte kantklippa lika ofta dels så ser det så prydligt ut. Jag använder många olika växter allt från liguster, måbär, buxbom och idegran. Jag tar hand om allt klipp. Jag tar bort dom nedre bladen på stjälken och planterar dom i en stor låda med såjord uppblandad med grus som jag sedan ställer i skuggan. Då får jag massor av plantbäbisar som jag året därpå kan plantera ut som häck runt mina rabatter. Växter som är lättast att göra så här med är liguster och måbär.
Hjälp i trädgården
Sommaren 2019 fick jag mycket hjälp i min trädgård av ett par från Uruguay Leslie och Sergio genom utbytesprogrammet Workaway. Workaway är en portal där man kan hitta hjälp till sina olika projekt som man har genom att lägga upp en profil på sig själv vem du är och vad du behöver hjälp med och sedan kontaktar du dom personer som söker jobb och som passar dig. Det är människor från hela världen som i utbyte av mat och husrum kan utföra enklare tjänster i ditt hem. Du skall tycka om att träffa nya människor och vara nyfiken på andra kulturer och tycka att det är roligt att ha människor du inte känner från en början, bo i ditt hem. Tycker du att det låter spännande så kan jag verkligen rekommendera detta, jag hade jättetur att få två av dom gulligaste personerna du kan tänka dig som bodde hos oss i tre månader. För det är lite som att köpa grisen i säcken du har inte en aning om vem som kommer. Du har dock tillfälle att läsa deras profil och chatta med dom över nätet innan. Jag återkommer om detta i ett senare inlägg. Men vi hann väldigt mycket. Jag jobbade sida vid sida med dom. Vi byggde uteplats med mur, vi snickrade plank, vi grusade om uppfarten, byggde blomställningar, vi anlade grusgångar, vi byggde odlingslådor och kompost till köksträdgården och gjord nya grusgångar. Och mycket mycket mer.
Rosor i trädgården
När jag anlagt min trädgård har min främsta mål varit att skapa vackra rum. Jag ser det lite som en förlängning av hur jag inreder inne. Fast här jobbar jag med växter istället för möbler. Jag är ingen samlare av sällsynta växter och träd utan är mer intresserad av tåliga och vackra mormorsväxter. Gärna sorter som breder ut sig då jag har en stor trädgård där stora ytor ska täckas. Jag använder mig mycket av klätterväxter och portaler för att avgränsa och skapa rum. Då oftast med rosor. På bilden ser ni min stolthet det är två stycken ‘Constance spry’ som når 3-4 meter i en portal in till en uteplats vid muren. Jag hade besök av Claus Dalby en av mina absolut största trädgårds förebilder för några år sedan och han sa att det var ett av dom finaste exemplar av ‘Constance spry’ han sett och även om det var en sanning med modifikation så lever jag fortfarande på det. Hemligheten med att lyckas med rosor är att göra ett grundligt förarbete. Gräva djupt och blanda upp jorden med gödsel. Ju jobbigare det är att gräva desto djupare behöver du gräva. Mina gropar är ca 60cm djupa och 80cm breda. Jag köper varje år flera skopor gammal koskit av min grannbonde som kommer med traktorn och lämnar välbrunnen koskit. I början när det bara var en fotbollsplan kom en annan av mina bondkompisar och grävde rabatterna med traktorn. Sedan var det som att plantera i smör. I dom rabatterna har rosorna tagit sig ovanligt bra! Groparna till mina ‘Constance Spry’ är grävda med traktor. Vill du se mer bilder av mina rosor hittar du gamla inlägg här och här.
Mina rosor
Jag har många rosor jag har inte räknat dom alla men det måste var flera hundra. Jag måste göra en inventering någon gång. Här ser ni den tåliga enkelblommande danska klätterrosen ‘Valdemar’ som kan bli upp till 4m både på höjden och bredden. På höger sida har han kink madamen ‘Louise Odier’, härdig och skuggtålig men kan lätt drabbas av svartfläcksjuka men planterar man den luftigt och behandlar den så fort man ser något har jag haft ett bra resultat.
Det var allt för denna gång håll utkik efter nästa trädgårdsinlägg.
Allt gott
Mari
PS: Vill du se min trädgård i verkligheten kom på mina Trädgårds och inrednings event jag kommer ha sommaren 2020. Jag har ännu inte satt upp några datum men det kommer bli under senare delen av juni. Håll utkik här på bloggen under fliken Workshops. Väl mött! Mari
Leave a Reply